Dil Seçiniz

Telefon
WhatsApp
İnstagram

Burun Estetiği

Burun Estetiği

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? 

 

Rinoplasti denen ve genellikle hem estetik amaçlar doğrultusunda hem de herhangi bir fonksiyon bozukluğu ya da deformenin onarılması için gerçekleştirilen işlemlerin bütünüdür. 

 

Burun estetiği, genellikle solunum süreçlerinde meydana gelen ve yaşam kalitesini düşüren güçlüklerin üstesinden gelinmesi için oldukça güçlü bir yöntemdir. Prosedürün yaşam boyu çözüm sağlayabilmesi adına, süreç boyunca cerrahi prosedürü yöneten hekimin mutlaka alanında uzman, deneyimli ve bilgili olması gerekmektedir.

 

Burun Estetiği Neden Yapılır? 

 

Kişiyi burun estetiği talep etmeye iten nedenler birden fazla olabilir. Bunları kısaca inceleyelim:

 

  • Doğumsal sebepler: Doğumla birlikte ortaya çıkan ve kişiye solunum güçlüğü yaratan ya da estetik bakımdan kişiyi tatmin etmeyen durumlar, burun estetiklerinin en genel sebeplerindendir. Estetik bozukluklar solunum güçlüğü ile birleştiğinde hastaların şikayetleri artar. Gerçekleştirilen cerrahi işlem çoğu zaman iki problemi aynı anda çözmeyi amaçlar. 

 

  • Sonradan gerçekleşen kaza ve travmalar: Büyük bir kaza, kırılma ya da doku travması sonucunda gerçekleşen şekil bozuklukları, kişinin nefes alıp verme etkinliğinde ciddi problemler oluşturabilir ya da estetik bakımdan kişiyi rahatsız edebilir. Bu tür durumlarda da yenilikçi yaklaşımlar ve uzman bir ekiple cerrahi çözümler sunuyoruz.  

 

Burun Estetiği Nasıl Yapılır? 

 

Burun bölgesinin şekli, kişinin çehresini büyük ölçüde değiştirebilecek oldukça kritik bir alan oluşturur. Bu yüzden prosedürü gerçekleştiren cerrahımızla prosedür öncesinde yapacağınız görüşmelerde beklentilerinizi net bir şekilde anlatmanız oldukça önemlidir.

 

Burun estetiği aşağıdaki adımlar çerçevesinde gerçekleştirilir:

 

Burun ameliyatlarında genel anestezi oldukça yaygın bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda buna gerek olmayabilir. Örneğin yalnızca burun ucuna yapılan müdahalelerde genel anestezi yerine lokal anestezi kullanılabilmektedir. 

 

  • Açık rinoplasti: Bu teknik iki burun deliği arasındaki dokuda küçük bir kesi açılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu kesi, cerrahın burnun içyapılarını daha rahat gözlemleyerek daha kolay işlem yapabilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle yüksek oranlı değişiklikler yapılması talep edilen burun şekil bozukluklarında doktorun doğru noktadan doğru işlemi yapabilmesi için bu kesinin ve açık rinoplastinin tercih edilmesi son derece önemlidir. Elbette, kesi oranı yüksek olduğundan dokuların iyileşme süresi açık rinoplastide daha uzun olacaktır. 

 

  • Kapalı rinoplasti: İyileşme süresi çok daha kısa olan kapalı rinoplasti daha küçük değişiklikler gerektiren cerrahi işlemler için tercih edilir. Doktorlar, yeterli olduğu takdirde kapalı prosedürü uygulayarak doku iyileşme hızını maksimize etmek ister. Bu yöntem herhangi bir dikiş izinin ya da enfeksiyonun meydana gelme ihtimalini azalttığı için sıklıkla kullanılmaktadır. 

 

Burun Estetiği Ameliyatı ve İyileşme Süreci

 

Burun estetiği ameliyatları genelde prosedür sonrası ağrı hissettirebilen süreçlerdir. Bundan dolayı doktorlar genellikle hasta halen anestezi halindeyken ağrı kesicileri uygulayabilir. Sürecin devamında doktorunuzun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanımı doku iyileşmesinin hızlandırılması ve ağrıların hafifletilmesi için oldukça önemlidir. 

 

Süreçten sonra yaşanan kanama ya da şişkinlikler belirli bir oranda normal sayılabilir. Genellikle burun ağrısının hafifletilmesi ve soluk almanın kolaylaşması için burnun yüzün ve vücudun alt kısmından daha yüksekte kalmasını sağlayan bir pozisyonda yatılması tavsiye edilmektedir. İyileşme sürecinde aşağıdaki uyarıları dikkate almanız gerekebilir: 

 

  • Mimiklerinizi aşırı derecede hareket ettiren yüz ifadelerini kullanmamak, 

 

  • Burun üzerine otuz ya da elli koruma faktörüne sahip güneş koruyucu uygulamak (tüm zararlı ışınlara karşı son derece savunmasız kalan burnunuzda renk değişimleri yaşanmaması için oldukça önemli bir ayrıntıdır).

 

  • Ağır sporlardan, egzersizlerden, aerobik ya da koşudan kaçınmak,

 

  • Yüz bölgesinde ve burunda şişkinliğin azalması için içerisinde sodyum barındıran gıdalardan uzak durmak, 

Doktorunuzun belirlediği oranda ve aralıklarla buz torbası ile burun ve yüzünüze press yapmak,

 

  • Kendinizi mümkün olduğunca yormamak ve iyileşmenize zaman vermek adına bir süre okul ya da iş yerine gitmemeyi tercih etmek. 

 

Doktorunuzun süreç sonrası ile ilgili tavsiyelerine uymanız ve düzenli olarak kontrollere gelmeniz, en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. 

 

Burun Estetiği Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Burun ameliyatından sonra ne zaman iyileşme olur? 

 

İyileşme sürecinin tamamlanması iki ayı bulabilir. Estetikten sonra yeni burnunuzun hem görünüm hem de fonksiyonellik bakımından tam olarak oturması için bir yıl kadar beklemeniz gerekebilir.

Burun ameliyatından sonra ne zaman taburcu olunur? 

 

Her şeyin yolunda gittiği bir prosedürden ertesi gün taburcu işlemi yapılır.