Dil Seçiniz

Telefon
WhatsApp
İnstagram

Göz Lazer Tedavisi

Göz Lazer Tedavisi

Göz Lazer Tedavisi Nedir?

 

Lasik ameliyatı, göz bozuklukları sebebiyle gözlük veya kontakt lens kullanan hastaların gözlüksüz net görmelerini sağlamak amacı ile uygulanan tedavi şekline refraktif cerrahi denir.

 

LASİK, lazer ışınları kullanılarak göz bozukluğunu düzeltme ameliyatıdır. Lasik ameliyatı tüm dünyada ve ülkemizde en sık uygulanan ve en güvenilir lazer göz ameliyatı yöntemidir. Net bir görüntü oluşabilmesi için gözümüze gelen ışınlar düzgün bir şekilde kırılmalı ve retinamıza odaklanmalıdır.

 

Bu odaklama işlemi gözümüzdeki kornea ve lens tarafından yapılır. Kırma kusuru olan gözlerde ışık doğru kırılamaz ve bulanık görüntü meydana gelir.

LASİK ameliyatı, halk arasında göz çizdirme ameliyatı diye bilinmekle beraber aslında göze çizme işlemi uygulanmıyor.

 

LASİK ameliyatında önce kornea dediğimiz gözün dış tabakasına flep denilen kapakçık şeklinde bir kesi yapılıyor.

 

Bu flep geçmişte mikrokeratom denilen bıçaklar ile yapılıyordu. Artık günümüzde femtosaniye lazerler (İNTRALASE) ile bıçaksız yapılmakta. Daha sonra bu kapak kaldırılıp korneanın kapak altındaki bölgesine lazer ışınları uygulanıp kornea yeniden şekillendiriliyor.

 

Flep tekrar örtülüyor ve hızlı bir iyileşme sağlanıyor. Böylece ışınların doğru kırılması sağlanarak kırma kusuru düzeltilmiş ve net görüş sağlanmış oluyor.

 

LASİK ameliyatı hangi göz bozukluklarında uygulanır ?

LASİK ameliyatı ile düzeltilebilen kırma kusurları miyopi, hipermetropi, ve astigmatizmadır. Bu göz bozuklukları gözlük ve kontakt lensler yardımıyla düzeltilir. Gözlük veya lens takılı olmadığı zaman hasta bulanık görür. Yani hasta gözlük ve lense bağımlıdır. LASİK ameliyatı ile gözlük ve kontakt lense olan ihtiyaç ortadan kaldırılır.

  1. a) Miyopi, uzağı net görememe sorunudur. Göze gelen ışınlar retinanın önüne odaklanır ve uzaktaki objeler bulanık görülür.

 

Yakında ise genellikle sorun yaşanmaz. Bu hastaların korneaları LASİK ameliyatı ile şekillendirilip düzleştirilerek ışığın retinaya odaklanması sağlanır.

 

  1. b) Hipermetropi, uzaktaki objeler net görülürken yakındakiler bulanık görülür. Bir şey okurken harfler karışır ve göz yorulur. Göze gelen ışınlar retinanın arkasında odaklanır. LASİK ameliyatı ile kornea dikleştirilerek ışınların retina üzerine odaklanması sağlanır.

 

  1. c) Astigmatizma, korneanın yapısal şekil bozukluğu sebebi ile ışınlar dağınık odaklanır. Hem uzak hem yakın objeler bulanık görülür. Lasik ameliyatı ile korneanın şekli düzeltilerek ışığın düzgün odaklanması sağlanır.

 

LASİK ameliyatı kimler için uygundur?

LASİK ameliyatı olabilmek için bazı ön şartlar gereklidir. Bunlar;

  • 18 yaş (tercihen 21 yaş) üzerinde olmak. Göz numaralarının ilerlemesi bu yaşlarda durur.

 

  • Göz bozukluğunun derecesi LASİK ameliyat ile düzeltilebilecek değerlerde olması.

 

o 10 numaraya kadar Miyopi

o 4 numaraya kadar Hipermetropi

o 6 numaraya kadar Astigmat, LASİK ameliyat ile düzeltilebilir.

  • Gözlük veya kontakt lens numaralarının son 1 yılda değişmemiş olması.

 

  • Kornea tabakasının yeterli kalınlıkta olması.
  • Kornea topografisi dediğimiz göz yüzey haritasının normal olması.

 

  • Göz bozukluğu dışında başka göz hastalığı bulunmaması.

 

Bu ön kriterlere sahipseniz lasik ameliyat olmayı düşünebilirsiniz. Doktorunuz ayrıntılı muayene ve testler yaparak gözünüzün ameliyat için tam olarak uygun olup olmadığını değerlendirecektir.