Saç Ekimi
Saç ekimi (saç nakli) güçlü kıl köklerine sahip bölgeden alınan greftlerin seyrek veya hiç saç olmayan bölgeye uygulanması işlemidir. Saç dökülmesi dünyada milyonlarca kadın ve erkeği etkileyen temel sorunlardan biridir.
Saç ekim işlemi, çoğunlukla genetik saç dökülmesi ve kellik problemi yaşayan kişilerin yeniden saçlarına kavuşmasını sağlamaktadır.
Saç Dökülmesi Neden yaşanır?
Sağlıklı saç derisine sahip yetişkinlerde yaklaşık 100 bin adet saç teli bulunur. Günde yaklaşık 100-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir ve genellikle dökülen saçların yerine yenileri çıkar.
Kellik saç foliküllerinin incelmesiyle, dökülen saçların yerine yenisinin çıkmaması sebebiyle yaşanır. Kadınlarda saç dökülmesi genellikle genetik faktörlere dayanır.
Kadınlarda genelde hormonal problemler, aşırı stres, dengesiz beslenme saç dökülmesine neden olur.
Genetik yatkınlık, hormon ve besin faktörü, sistemik hastalıklar, kimyasal maddelere maruz kalınması kıl gelişimi bozukluğu, stres başlıca sebeplerdir. Deri hastalıkları ve ilaç yan etkileri hem erkek hem de kadınlarda kellik sebebi olabilir
Saç ekimi kimler için uygundur?
Genellikle yaş ve cinsiyet saç ekim teknikleri için sınırlayıcı faktörler değildir. Erkeklerde saç ekimi işlemi ile kadınlarda saç ekimi işlemleri neredeyse aynı prosedürlere sahiptir.
20'li yaşlardan 70 yaş ve üstüne kadar bireylere başarılı şekilde saç nakli uygulanabilir. Kellik yaşayanlar, saç yoğunluğunu artırmak isteyenlere de saç ekim teknikleri uygulanabilir.
Saç ekimi için ideal adayın kafasının yanında ve arkasında sağlıklı saç kökleri vardır. Bu bölgeler ekim yapılacak saç köklerinin alındığı alanlardır. Uzmanınız konsültasyonda sizi saç ekim teknikleri hakkında bilgilendirecektir.
Yara izi, kafa derisi yaralanması, kozmetik cerrahi prosedürler sonucu saç dökülmesi yaşayanlar uygun birer adaydır. Önceden saç ekim prosedürü uygulanmış kişiler içinde bu durum geçerlidir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi işlemi 4 temel aşamadan oluşur:
Saç çizgisinin ve ekilecek greft sayısının belirlenmesi:
Saç ekimi uzmanı konsültasyon sırasında saç dökülmesinden etkilenen alanı ve donör alandaki saç yapısını detaylıca inceler. Kişiye uygun olan operasyon tekniği ve alınabilecek greft sayısı konusunda bilgilendirme yapılır.
Doğal saç ekimi için saç çizgisinin kişiye uygun olarak belirlenmesi önemlidir. Bu aşamada uzman, kişinin donör alan kapasitesini ve arzu ettiği saç çizgisini değerlendirir ve saç modeli çizilir. Operasyon metodu ve saç çizgisi şekli ilgili kişinin de onayı alınarak saç ekimi planı oluşturulur.
Operasyona Hazırlık:
Saç ekimi operasyonu öncesinde alım yapılacak alan (donör bölge) ve ekilecek alandaki saçlar tıraş edilir ve işlem için hazırlanır.
Saç Ekimi Operasyonu
Anestezi Uygulaması
Saç ekimi işlemi öncesinde lokal anestezi uygulanır. Kişiler operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissetmezler.
Lokal anestezi uygulanması hissini istemeyen misafirler için hafif sedasyon uygulaması tercih edilebilir. Kişinin bilincinin açık ve konuşabiliyor olduğu bu hafif sedasyon ile kişinin ağrılı süreci hatırlamaması sağlanır.
Ekilecek Saç Köklerinin Donör Bölgeden Toplanması
Erkek ve kadınlarda kafa derisinin arka ve yanındaki saçlar yaşam boyu büyümeye programlanmıştır. Bu donör bölgelerden alınan greftler saçsız alanlara nakledilir. Saç nakli sonrasında saçlar normal şekilde büyümeye başlar ve devam eder.
Saç köklerinin alınması dikkat ve uzmanlık gerektiren bir aşamadır. Sağlıklı şekilde donör bölgenden çıkarılan saç kökleri tekli, ikili ve üçlü saç kökleri olmak üzere ayrıştırılırlar. Özel, steril solüsyonda muhafaza edilerek ekim için hazırlanmış olurlar.
Saç köklerinin ekilmesi
Saç köklerinin belirlenen alanlara ekilmesi için ilk aşamada her saç kökünün yerleştirileceği küçük kesiler oluşturulur. Bu kesiler safir uçlu ekipmanlarla yapılmakta ve iyileşme süresi kısaltılmaktadır.
Saçın doğal uzama yönü dikkate alınarak yapılan kanal açma aşaması sonrasında saç kökleri tek tek açılan kanallara yerleştirilirler.
DHI yönteminde kanal açma ve ekim aşamaları aynı anda ve özel bir kalem aparatı ile (choi kalemi) gerçekleştirilmektedir.
Saç Ekimi Sonrası Pansuman ve Saç Yıkaması
Saç ekimi operasyonu ortalama 6-8 saat arasında sürmektedir. Operasyonun bitiminde, donör alana bandaj uygulanır. Dikkat edilmesi gereken talimatlar iletilir, kullanması gereken ilaçlar verilir. Uygulanan pansuman operasyondan sonraki 12. Gün çıkarılmakta ve ilk yıkama işlemi klinikte saç ekimi personeli tarafından gerçekleştirilmektedir.
Saç ekiminden sonra neler olur?
Operasyon sonrasındaki ilk 3 gün, ekilen saç köklerinin tutunması için önemlidir. Bu süreçte temas ve darbelere karşı dikkatli olunması gerekmektedir.